torsdag 16 augusti 2012

Bakåtvänd eller framåtvänd?

Jag är lite kluven när det gäller bilbarnstolar till Caspian. Hans stol är till 4 år bakåtvänd, men jag tycker att det är trångt vid benutrymmet. Hur blir de om man skulle krocka?
Jag tittade runt lite idag på framåtvända bilbarnstolar och hittade en som vi kommer att införskaffa, frågan är när.
Han väger nästan 15 kg och blir 3 år i november.
Så vad säger ni, ska vi byta eller vänta trotts det trånga utrymmet vid benen?

2 kommentarer:

  1. Rekommendationerna säger att barn bör sitta bakåtvända till minst 4 eller 5 års ålder. Att det är trångt för benen påverkar inte säkerheten, deras nackar är inte starka nog att klara påfrestningen vid en krock. Se dessa klipp med krocktester med framåtvänd respektive bakåtvänd bilbarnstol:

    Framåtvänd:
    http://www.youtube.com/watch?v=V4dhuJlQKjQ
    Bakåtvänd:
    http://www.youtube.com/watch?v=ySQjJFzaHvQ

    SvaraRadera
  2. En bilstol är för liten när huvudet sticker upp för långt över nackstödet/bältet blir för kort, inte när det börjar bli mindre rum för benen. För det är ingen fara med benen om man skulle krocka. Värre är det när ett barn sitter framåtvänt under en krock, deras huvuden är så tunga så de slungas fram och kan skadas svårt av det. Så jag väljer nog hellre trångt om benen framför framåtvänt. Till 4-5 år hoppas jag dottern ryms bakåtvänt. Vilken bilstol har ni nu? Kanske går den att vinkla/ställa om för att få mera ben utrymme?

    Här i Finland finns en jätte bra blogg om just detta ämne (skriven på svenska), med bl.a bilder på olika stolar i olika bilar med olika gamla barn. bilstolslotsen heter den. Googla den och ta en titt! :)

    SvaraRadera